Forum za lekare, farmaceute i biohemičare (vidljivo samo lekarima, farmaceutima i biohemičarima)

Teme u ovom delu foruma vidljive su samo lekarima i administratorima foruma.

Moderatori: Ivana, Ana_Pataki, Lekar, admini

 • Forum
  Teme
  Postovi
  Poslednji post
 • Druga po redu KME "Dijagnostika i lečenje retkih bolesti u Republici Srbiji", 15. jun 2021. godine
  Pozivamo vas na drugu online kontinuiranu medicinsku edukaciju „Dijagnostika i lečenje retkih bolesti u Republici Srbiji“, koja se organizuje u utorak 15. juna 2021. godine od 18 do 19,45 časova.

  U okviru edukacije će biti predstavljeni načini i procedure za dijagnostiku i lečenje retkih bolesti u Srbiji i inostranstvu. Edukacija će biti održana na internet platformi Baza retkih bolesti u okviru zatvorenog foruma za lekare, farmaceute i biohemičare kom pristup imaju isključivo i samo registrovani članovi i članice.

  Govornice i teme edukacije:

  Maja Stojiljković, naučni savetnik, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), Univerzitet u Beogradu, “Nacionalni program za retke bolesti, sprovođenje Akcionog plana”
  Doc. dr Zorica Šumarac, Klinički centar Srbije, Beograd, Farmaceutski fakultet, Univerzitet Privredna akademija, Novi Sad: “Dijagnostika retkih bolesti u Srbiji i inostranstvu”
  Prim. dr Vesna Branković – Srećković, Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Beograd, “Put od dijagnoze do lečenja retkih bolesti”
  U okviru ove edukacije, detaljno će biti objašnjen Zakon o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolesti (Zojin zakon). Edukacija je akreditovana od strane Zdravstvenog saveta Srbije (A-1-153/21) i nosi 2 boda. Radi provere stečenog znanja predviđen je online test nakon edukacije, nakon čega će svim prijavljenim lekarima, farmaceutima i biohemičarima koji su prošli proveru znanja, biti poslat sertifikat o kontinuiranoj medicinskoj edukaciji. Ukoliko ste zainteresovani za pohađanje kontinuirane medicinske edukacije, proces predregistracije uradite do 13. juna 2021. godine, kako bi mogli učestvovati u kontinuiranoj medicinskoj edukaciji “Dijagnostika i lečenje retkih bolesti u Republici Srbiji“, koja se održava u utorak 15. juna, sa početkom u 18 časova.
  Moderatori: Ivana, Ana_Pataki, Lekar, admini
  2 Teme
  2 Postovi
  Poslednji post Pristup KME "Dijagnostika i l…
  od Ana_Pataki Pogledaj poslednji post
 • Kontinuirana medicinska edukacija „Dijagnostika i lečenje retkih bolesti“, 15. april 2021. godine
  Poštovana/poštovani,

  Pozivamo vas na online kontinuiranu medicinsku edukaciju „Dijagnostika i lečenje retkih bolesti“. U okviru edukacije će biti predstavljeni načini i procedure za dijagnostiku i lečenje retkih bolesti u Srbiji i inostranstvu. Edukacija će biti održana na internet platformi Baza retkih bolesti u okviru zatvorenog foruma za lekare kom pristup imaju isključivo i samo lekari, farmaceuti i biohemičari.

  Govornice i teme edukacije:

  • Maja Stojiljković, naučni savetnik, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), Univerzitet u Beogradu, “Nacionalni program za retke bolesti, sprovođenje Akcionog plana”
  • Doc. dr Zorica Šumarac, Klinički centar Srbije, Beograd, Farmaceutski fakultet, Univerzitet Privredna akademija, Novi Sad: “Dijagnostika retkih bolesti u Srbiji i inostranstvu”
  • Prim. dr Vesna Branković – Srećković, Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Beograd, “Put od dijagnoze do lečenja retkih bolesti”

  Osim svega napred pomenutog, detaljno će biti objašnjen Zakon o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolesti (Zojin zakon). Edukacija je akreditovana od strane Zdravstvenog saveta i nosi 2 boda. Radi provere stečenog znanja predviđen je online test nakon edukacije, nakon čega će svim prijavljenim lekarima, farmaceutima i biohemičarima koji su prošli proveru znanja, biti poslat sertifikat o kontinuiranoj medicinskoj edukaciji.

  Datum: 15. 04. 2021. godine
  Mesto: Baza retkih bolesti - Forum za lekare (obavezna predregistracija na forumu do 14. 04. 2021. godine
  Vreme početka: 10h

  Literatura potrebna za polaganje online testa kandidata:

  1. S. Nguengang Wakap , D. Lambert, A. Olry et al. Estimating cumulative point prevalence of rare diseases: analysis of the Orphanet database. European Journal of Human Genetics (2020) 28:165–173

  https://sci-hub.se/10.1038/s41431-019-0508-

  2. Melnikova, I. Rare diseases and orphan drugs. Nature Reviews Drug Discovery, 2012; 11(4), 267–268.

  https://sci-hub.se/10.1038/nrd3654

  3. A Schieppati, JI Henter, E. Daina, A. Aperia. Why rare diseases are an important medical and social issue Lancet 2008; 371: 2039–41

  https://sci-hub.se/10.1016/s0140-6736(08)60872-7

  4. https://www.eurordis.org/about-rare-diseases

  5. ЗАКОН о превенцији и дијагностици генетичких болести, генетички условљених аномалија и ретких болести ("Службени гласник РС"", број 8/2015)

  https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o ... lesti.html

  6. ПРОГРАМ за ретке болести у Републици Србији за период 2020–2022. Године "Службени гласник РС", број 86 /2019.

  http://www.pravno-informacioni-sistem.r ... 9/86/1/reg
  Moderatori: Ivana, Lekar, admini
  2 Teme
  2 Postovi
  Poslednji post Link ka kontinuiranoj medicin…
  od Ana_Pataki Pogledaj poslednji post
 • 0 Teme
  0 Postovi
  Nema postova
 • 1 Teme
  1 Postovi
  Poslednji post Registri retkih bolesti u Evr…
  od admin_m Pogledaj poslednji post
 • Teme
  Odgovora
  Pogledano
  Poslednji post
Nova tema